Image

Liga Nacional de Clubes II

Allereerst grote dank voor de giften die tot nu toe binnen kwamen bij 'Stichting Vrienden van Jim Heijman'.

Vandaag neemt Jim met z'n Spaanse club deel aan de tweede ronde van de Nationale clubcompetitie. De eerste ronde was Jim op het Belgisch Open, maar nu kon hij er weer bij zijn. Er was echter één maar, en dat is dat hij eergisteren z'n hiel heeft gekneusd …

Donderdagavond traint hij meestal op Papendal en daar kwam hij ongelukkig en hard op z’n hiel terecht. Om een uur of elf ’s avonds kwam hij hinkend thuis, en de volgende ochtend zou om kwart over 4 de wekker afgaan om af te reizen naar Schiphol. Normaal zou je na zo’n blessure eerst een nachtje willen slapen om de volgende dag dan eens aan te kijken of je in staat bent om er mee te kunnen judoën. Nu kon hij er niet eens op staan, laat staan mee judoën.

Het ticket was echter al betaald en Jim, loyaal als hij is, heeft besloten om die aankijkdag dan maar in Madrid plaats te laten vinden. En zo vertrok hij ’s ochtends (op krukken) richting Schiphol.

Met pijnstillers, een soort spons onder z’n voet getaped en een speciaal spray-tje (rare jongens die Spanjaarden;) werd besloten om zaterdag dan toch de mat op te gaan. Vooraf werd bedacht welke worpen wel en welke niet zouden gaan met (of eigenlijk zonder) de pijnlijke hiel. Judo met een handicap dus.

Er zijn nog twaalf clubs over dus nu maar hopen op niet al te gekke tegenstanders in deze ronde. Vorig jaar stond hij hier o.a. tegen de tevens ingehuurde Serviër Nemanja Majdov, de regerend wereldkampioen …

1

Eerste wedstrijd begint. Jim probeert al na vier seconden een beenveeg. Beenveeg lukt en tegenstander gaat vol op z’n rug. Het thuisfront had voor de live stream hun stoel nog niet aangeschoven of de partij was al klaar. Wel super voor z’n hiel, die het hier niet heeft hoeven ontgelden.
Jim (blauw)

2

Tweede tegenstander was een stuk lastiger, een handige Spanjaard. Worpen worden over en weer ingezet, maar Jim weet met een uchi-mata (zijn goede voet blijft hierbij aan de grond) een punt te scoren. 1 tegen 0.

De partij gaat zo door totdat de Spanjaard een lage schouderworp wil inzetten. Hij gaat hiervoor op z’n knieën maar Jim blokkeert de inzet. Als de Spanjaard dan vanaf z'n knieën weer omhoog komt weet Jim hem direct op z’n heup te trekken en wederom een uchi-mata in te zetten. Hij krijgt een tweede punt (ippon had ik ook geloofd) en wint zodoende de partij. Z’n hiel lijkt nog steeds goed te gaan. Hij vertelde vooraf dat hij er met alle genomen maatregelen wel op kon lopen, maar dat hij er geen kracht op kon zetten, want dat bleef pijnlijk.
Jim (wit)

3

Laatste tegenstander is José Maria Mendiola, meervoudig Spaans kampioen. Mendiola is een lastige judoka. Ze troffen elkaar drie keer eerder: één keer bleef het gelijk en twee keer ging Jim er met de winst vandoor.
Stacks Image 58
Jim (wit) tegen Mendiola
Jim komt na een rommelige actie op z’n buik, maar volgens de scheidsrechters op z’n zij terecht en komt met 0-1 achter. Vervolgens krijgt hij eerst een shido wegens passiviteit en even later een shido omdat hij achteruit van de mat zou hebben gelopen (ontwijkend judo), terwijl Mendiola hem er met al z’n kracht achteruit vanaf duwde. Dit is prima bij sumo worstelen, maar bij judo zou dan toch de straf naar de Spanjaard moeten gaan. Hoe dan ook, Jim weet met een uchi-mata de stand weer naar 1 tegen 1 te brengen.

Met nog minder dan een minuut op de klok probeerde Jim de winst te forceren, en nam veel risico. Mendiola wist Jim tijdens dit contactjudo echter aan z'n band op te tillen en hem achterover te werpen (ura-nage). De Spanjaard scoorde een ippon en werd hier vandaag de terechte winnaar. Mendiola verslaan doe je alleen als je topfit bent en daar was hier vandaag geen sprake van.

Derde en laatste wedstrijdronde is op 12 mei, maar voor nu is het voor Jim zaak om goed te herstellen. Over twee weken begint namelijk ook de Bundesliga.
Back