Stacks Image 7140

EK -23 in Győr

Jim z’n jaardoel, zich plaatsen voor het Europees Kampioenschap tot 23 jaar, is bereikt en vandaag is het dan zover. In Győr, Hongarije.

Hij is als vijfde geplaatst want blijkbaar werd er ook naar de wereldranglijst gekeken, en het toernooi is zeer sterk bezet. Zodoende zit hij in een poule met de Rus Turpal Tepkaev, de nieuwe nummer 1 van de Europese ranglijst (Jim staat nu tweede).


Eerste tegenstander is Aristos Michael uit Cyprus. Jim oogde fit en scherp. Hij zette binnen 15 seconden een offerworp (tomoe-nage) in en scoorde hiermee 1-0. Op de grond ging hij direct door en kon hij een beenklem aanleggen. Vervolgens kreeg hij de Cyprioot ook nog op z’n rug en begon de houdgreep te lopen. Na 10 seconden scoorde hij zo zijn tweede punt en was het ippon en klaar. Mooi, de kop is eraf en hij heeft nog niet veel energie verspild.

Jim (wit) maakt sankaku (beenklem/houdgreep)


Tweede partij gaat tegen Vuk Elez uit Bosnië en Herzegovina. Elez werd onlangs eerste op de Balkan Championships in Macedonië. Na een minuut krijgt Elez een shido voor afhoudend judo. Even later scoort Jim met een tomoe-nage een punt en komt met 1-0 voor.

Jim (wit) maakt tomoe-nage

Zo’n 10 seconden later zet hij een zijwaartse offerworp in (yoko-tomoe-nage) en scoort hij z’n tweede en winnende punt. Twee belangrijke partijen gewonnen (als je namelijk in de eerste twee rondes verliest lig je direct uit het toernooi) en nog geen twee minuten ge-judood. Gunstig.

Jim (wit) maakt een yoko-tomoe-nage


De derde partij is de kwart-finale. Jim had vooraf zeker gedacht dat als hij zover zou komen, hij dan de Rus Turpal Tepkaev zou krijgen als tegenstander, maar niets is minder waar. De Rus verloor in een slopende golden score van de Turk Muhammed Koc, die dus Jim’s volgende tegenstander zou worden.

Jim (blauw) tegen Muhammed Koc

Na een minuut maakt Jim een beenworp (sasae tsurikomi-ashi) en komt met 1-0 voor.

Jim (blauw) maakt sasae tsurikomi-ashi

Koc krijgt vervolgens een shido voor afhoudend judo en de partij wordt hervat. De Turk is beresterk en lastig te werpen, maar na drieënhalve minuut weet Jim met een offerworp toch een tweede punt te maken. Twee punten is ippon, en dus wint hij nu ook de poule finale!

Jim (blauw) maakt een offerworp

Jim met zijn nieuwe coach, John van der Meer


Jim staat nu in de halve finale en ‘treft’ hierin de als nummer 1 geplaatste Georg Tamazi Kirakozashvili, die onlangs de prestigieuze Grand Prix van Tbilisi op zijn naam wist te schrijven. Een wereldtopper dus.

Jim oogt nog steeds fit en mocht er kaas op z’n brood zitten zou hij dat er door deze Georg zeker niet af laten eten. Na anderhalve minuut, waarin de strijd gelijk op leek te gaan, zet Jim een beenveeg in. Kirakozashvili komt los, maar weet in de lucht helaas nog net naar z’n buik te draaien. Zou toch een leuke stunt geweest zijn.

Jim (blauw) maakt beenveeg tegen Kirakozashvili

Na drie minuten judo krijgt de Georg een shido voor passiviteit, en moet Jim naar de EHBO omdat de zijkant van z’n neus bloedt en dat mag niet.

Jim komt verbonden terug en de partij wordt hervat. Na vier minuten is er nog steeds niet gescoord en gaan ze door in de golden score.

Dan zet Jim een beenworp (sasae tsurikomi-ashi) in. De Georg komt op de grond maar niet direct op z’n rug. Jim weet hem echter wel door te sturen, zodat de Georg over zijn beide schouders rolt. De scheidsrechter vind het een waza-ari en geeft Jim een punt. TeamNL ontploft want Jim staat dan in de finale! … Even later wordt de score echter door de videoscheidsrechter weer terug gedraaid en blijft het 0 tegen 0. Sjonge zeg, hoe dichtbij wil je zitten.

Jim (blauw) stuurt Kirakozashvili door

Jim z’n neus is weer gaan bloeden en dus moet hij wederom naar de EHBO. Hopelijk blijft hij daarna wel dicht want drie keer voor dezelfde blessure geholpen worden leidt tot diskwalificatie.

De partij gaat verder en Kirakozashvili krijgt z’n tweede shido voor passiviteit. Jim blijft knokken voor wat hij waard is, maar de Georg blijft passief. Een derde shido (=diskwalificatie) hangt in de lucht.

Derde shido voor de Georg hangt in de lucht

Dan zet de Georg een beenworp in (ko-uchi-maki-komi). Jim wist dat hij daar mee kon komen maar is na zesenhalve minuut judo echter niet scherp genoeg meer om deze op tijd te pareren. Kirakozashvili maakt dus toch nog het verschil en scoort ippon. Jim mag later vandaag om het brons gaan judoën, maar wat was hij hier dichtbij een plek in de finale.


De tegenstander om het brons is de Duitser Tim Gramkow, een oude bekende. De laatste keer dat ze elkaar troffen was vorig jaar in Slovenië, de winst ging toen naar Jim.

Gramkow draait sinds afgelopen jaar al in het circuit mee waarin Jim wellicht volgend jaar ook mee zal gaan draaien, en won onlangs heel knap zijn eerste Grand Prix medaille in Cancun.

Met Jim op het scherm een spectaculaire aankondiging van de partij om brons

De partij begon en bij zo’n beetje de eerste actie kreeg Jim al een shido omdat hij van de mat af zou zijn gelopen. Huh. Vervolgens ging de shido weer van het bord, maar kregen ze daarna allebei een shido voor het van de mat aflopen. Nooit eerder gezien zo’n tweevoudige shido, maar het zal wel.

Jim (blauw) tegen Gramkow

Gramkow duwde Jim vervolgens van de mat af waar Jim een tweede shido voor kreeg. Sjonge zeg. Zo snel in de partij tegen twee shido’s aanlopen is niet fijn.

Dan maakt Gramkow een beenworp (o-soto-gari) en komt hij 1-0 voor te staan. Omdat Jim zo snel twee shido’s kreeg kan hij niet het risico lopen op een derde (=diskwalificatie) en moet dus blijven aanvallen. Hij doet dit met een uchi-mata. Hij wil Gramkow op z’n heup trekken en zwaait z'n been fel op. Hij mist Gramkow echter en brengt zichzelf hiermee uit balans. Gramkow weet daar uiteraard van te profiteren. Hij stuurt Jim door en neemt het brons mee naar Duitsland.

De shido’s werkten zeker niet mee, maar Jim miste ook de kracht en de scherpte die hij eerder op de dag had. Hij was gesloopt door de halve finale tegen de Georg en moest vervolgens drieënhalf uur wachten voor de partij om het brons, waardoor hij moeite had om z'n focus weer terug te krijgen. Leermomenten genoeg dus, maar om al met al in zo’n sterk veld toch nog vijfde van Europa te worden is zeker een prestatie van formaat waar hij gelukkig tevreden op terug kijkt.

PS Jim zijn volgende toernooi zal de 'The Hague Grand Prix' zijn. Deze Grand Prix maakt deel uit van de IJF World Judo Tour, en dus zal de wereldtop er ten tonele verschijnen. Zijn wedstrijddag is zaterdag 17 november.
Back

MenuLogoWeblogHomeOrange

MenuLogoSponsor