Stacks Image 7157

The Hague Grand Prix

Sinds vorig jaar heeft Nederland eindelijk weer een Grand Prix, oftewel één van de meest prestigieuze judotoernooien van de wereld. De 'The Hague Grand Prix' maakt deel uit van de IJF World Tour en behoort daarmee tot de vijftien belangrijkste evenementen in het internationale topjudo. Op deze toernooien kan je rankingpunten verdienen voor de wereldranglijst. De lijst der lijsten.

Jim staat tot nu toe nog niet op deze lijst, maar voor zijn deelname krijgt hij 6 punten en komt hij dus in ieder geval op de lijst. Jim zou echter Jim niet zijn als hij er vandaag middels een gewonnen partij niet nog wat extra puntjes bij zou willen sprokkelen ...


Na een vrijloot is Jim zijn eerste tegenstander de Slowaak Filip Stancel, die net gewonnen heeft van Christian Parlati, de wereldkampioen junioren.

Jim (wit) tegen Stancel

Jim zet na een seconde of tien een voetveeg in. De veeg lukt en de Slowaak gaat op z’n rug. Het Nederlands publiek gaat uit z’n dak en de extra punten voor Jim zijn een feit.

Jim (wit) scoort ippon

Heijman (wit) vs StancelTweede tegenstander is de Belg Sami Chouchi, de nummer 17 van de wereldranglijst die dit jaar de Grand Prix van Cancun won en het zilver pakte op het EK in Tel Aviv.

Jim (blauw) tegen Chouchi

In het begin gaat het vrij gelijk op krijgen ze allebei een shido. Dan zet de Belg een uchi-mata in en werpt hij Jim op z’n zij. Jim komt met 1-0 achter.

De tijd verstrijkt en met nog slechts 15 seconden op de klok komen ze op de grond terecht. Chouchi heeft geen haast. Hij wil opstaan maar op dat moment grijpt Jim echt bliksemsnel en fenomenaal z’n kans. Hij legt een beenklem aan en weet Chouchi in een houdgreep te krijgen. Chouchi tikt af en de winst gaat naar Jim. Echt héél bijzonder dit.

Jim (blauw) scoort ippon met houdgreep

Jim, gesloopt maar voldaan

Jim maakt een snelle sankaku


Jim staat nu in de kwartfinale, en wel tegen Sagi Muki (26) uit Israel. Muki won dit jaar de Grand Slam van Abu Dhabi, is de huidige Europees kampioen en staat negende op de wereldranglijst. Al met al eigenlijk een eer om tegen te mogen judoën.

Jim (blauw) tegen Muki

De partij begint en na 7 seconden zet Muki een lage schouderworp in. Jim anticipeert geweldig en weet de worp over te nemen. Hij werpt Muki op z’n rug en krijgt een waza-ari. Had trouwens ook ippon kunnen zijn want Muki moest bruggen om niet vol op z’n rug te komen. Jim komt dus met 1-0 voor te staan, maar daar blijft het niet bij. Muki heeft z’n grote teen uit de kom en ook iets aan z’n enkel. Kortom de Israëliër geeft op en Jim verslaat hier binnen 7 seconden de huidige Europees kampioen. Moet echt niet gekker worden.

Muki (wit) zet en lage schouderworp in

Jim (blauw) neemt de worp over

Muki (wit) raakt geblesseerd

Jim (blauw) tegen Muki


Halve finale is tegen de Bulgaar Ivaylo Ivanov, die al zo’n acht Grand Prix/Grand Slam medailles op zak heeft en hier zojuist de wereldkampioen Saeid Mollaei uit het toernooi heeft gewipt.

JIm (blauw) tegen Ivanov

Binnen een minuut werpt Ivanov (die volgens Jim een stuk sterker en zwaarder aanvoelde) Jim met een uchi-mata op z’n zij en scoort hiermee 1-0. Op de grond gekomen bleek Ivanov inderdaad fysiek de sterkere judoka. Hij kreeg Jim in een houdgreep waar hij niet meer uitkwam. Jim verloor en gaat straks strijden om het brons.

Achteraf zag je op de livestream hoe Ivanov op de grond z'n hand in Jim z'n broekspijp had (=onreglementair). De scheidsrechter had hier het gevecht moeten stoppen en de Bulgaar een straf moeten geven. Ivanov bleef dan nog steeds de fysiek sterkere judoka, maar dan weet je het maar nooit.

Ivanov (wit) grijpt in Jim's broekpijp…


De partij om het brons is tegen de Italiaan Antonio Esposito.

Peptalk van coach John van der Meer

Jim (blauw) tegen Esposito (foto: Mayorova Marina)

De partij gaat gelijk op. Jim komt steeds met een uchi-mata en de Italiaan met een lage schouderworp. Esposito blijkt een sluwe judoka, hij zet keer op keer net niks in maar genoeg om niet tegen een shido op te lopen. Dit in tegenstelling tot Jim die tot twee keer toe een shido krijgt wegens passiviteit, een bestraffing waar het Nederlands publiek het overduidelijk niet mee eens is.

Esposito ontloopt slim z'n straffen

Jim (blauw) maakt uchi-mata (foto: Mayorova Marina)

Na vier minuten judo gaan ze door in een golden score. Weer komt Esposito met een lage schouderworp maar deze keer lukt het Jim niet om de worp te blokkeren. Hij wordt geworpen en het brons gaat naar Italië.

Wat een waanzinnig debuut maakt Jim hier op internationaal een van de zwaardere toernooien. Hij laat, als één van de jongsten, hier voor 100 procent zien zich op een goeie dag als deze te kunnen meten met de absolute wereldtop. In plaats van de 6 punten voor deelname krijgt hij 252 punten voor z’n vijfde plaats. Op de wereldranglijst staan ruim vierhonderd judoka’s en komt Jim met stip binnen op de plek 121. Wie had dat vanmorgen gedacht.

Jim zet volop handtekeningen na de wedstrijd


Interview met NOS Studio Sport

Interview met Judo Bond Nederland

Algemeen Dagblad (editie Rotterdam-Oost) van donderdag 6 december 2018
Back

MenuLogoWeblogHomeOrange

MenuLogoSponsor